Några år med hemester har gjort att många av oss vill upptäcka ännu mer av Sverige. Kanske är det kombinationen av avkoppling och upplevelser som gjort att boende på camping var det populäraste semesterboendet i juli 2023? När gästnätterna från förra året summerades var det solklart vilken destination som flest valde att åka till – Västkusten! Intresset inför årets sommar är ännu större, framför allt hos internationella gäster.
Gästnätterna på de svenska campingplatserna stod för hela 47% av alla övernattningar inom besöksnäringen i juli förra året, enligt statistik som branschorganisationen SCR Svensk Camping tagit fram. Året i sin helhet kammade hem en tredjeplacering när det gäller gästnätter inom branschen, efter rekordåren 2021 och 2022. Detta trots en regnig juli och augusti.
Under fjolåret var det flest som besökte Västkusten med Bohuslän, Göteborg och Halland. Dessa destinationer stod för 3,5 miljoner gästnätter vilket är 21% av landets totala gästnätter under 2023. Siffran kan jämföras med Skånes 1,52 miljoner och Dalarnas 1,11 miljoner. Detta enligt statistik Turistrådet Västsverige tagit fram från SCB och som Camping Västkust kompletterat med siffror från campingplatserna i Göteborg.
Årets sommar är ett oskrivet blad men trenden ”ute är inne” verkar hålla i sig. Förutom att locka till hemester attraherar Sverige fler och fler internationella gäster. Lisebergs camping Askim Strand och Lisebergsbyn i Göteborg är några av anläggningarna på Västkusten som bekräftar detta.
– Vi ser en stor ökning av danska gäster, den nationaliteten har mångdubblats de senaste åren. Även gäster från Tyskland, Holland och Belgien har ökat, säger Jenny Claesson, verksamhetschef för Stugor & Camping inom Liseberg.
I Halland har det ökade intresset för camping på Västkusten varit tydligt.
– Under försommaren har vi haft väldigt många utländska gäster och vi har sett en ökad cykeltrend hos de internationella gästerna. Kattegattleden har lockat många turister till Halland för att ta del av den vackra kusten. Cyklisterna är både unga och äldre vilket är väldigt kul, säger Lovisa Berg, driftansvarig för Hansagård Camping & Resort i Falkenberg, Ugglarp Camping i Ugglarp och Läjet Camping & Resort i Varberg.
Generellt upplever campingarna att en större andel gäster i år väljer att genomföra bokningen närmare inpå ankomst. Det kan förklaras av en tid med höga räntor, ökade kostnader och att man därför håller extra hårt om semesterkassan och inväntar hur vädret blir innan man bokar.
– Vi och flera andra campingar på Västkusten utvecklar anläggningarna med aktiviteter som är mindre väderberoende, för att man ska kunna planera i god tid och uppleva en toppensemester som inte är baserad på vädret, även om man såklart hoppas på soliga dagar, säger Alexander Kirchner, kommunikatör på Hafsten Resort & Camping i Uddevalla.
För familjer som kämpar med en stramare semesterbudget kan boende på camping vara ett bra alternativ. Prisspannet för boende på camping är stort beroende på vilken anläggning man väljer, hur man väljer att bo och vilken period man semestrar. Generellt burkar veckorna 28-31 vara de veckor som fylls snabbast och som också är dyrast. Veckorna innan och efter har i de flesta fall samma aktivitetsutbud men lägre priser och fler boendealternativ att välja mellan.
Mycket talar för att det blir en bra sommar på Västkustens campingplatser.
– Blir vädret bättre än förra året tror jag på en succésommar, avslutar Lovisa Berg.
Presskontakt : Annika Johansson
Marknadschef för Ramsvik Stugby & Camping samt ordförande i Camping Västkust.
Tel: 0703-223075
Mail: annika.johansson@ramsvik.nu
Källor & Länkar
SCR Svensk Camping – Nationell statistik om gästnätter
Tips på hur man får semesterkassan att räcka längre
Bildkälla: Lagunen Camping & Stugor i Strömstad.