Därför är Västkusten en optimal plats för den nya hälsotrenden – sömnturism

dec 4, 2024 | Alla nyheter

Fler väljer att fly vardagens stress och mediebrus och prioritera avkoppling och återhämtning. Inom resandet sker en global utveckling där intresset för holistisk hälsa ökar, med avkoppling, egenvård och sömn som centrala inslag. Ur detta växer den nya resetrenden – ”Sömnturism”, där Sveriges västkust är en drömdestination med bekvämt och naturnära boende.

Trenden i att prioritera sömnen och fridfulla miljöer under resandet bekräftas i Hiltons årliga trendrapport meddelade Visit Sweden i en artikel 22 oktober 2024. Att välja just Sverige har många fördelar, så pass många att man har myntat uttrycket Swede Dreams. Under vinterhalvåret är nätterna långa och mörka. Sverige rankas som en av de länderna i världen med bäst luftkvalitet, och frisk luft är sedan länge känt som en bidragande faktor till en god natts sömn. Temperaturerna är svala och i kombination med den rogivande naturen gör det Sverige till en av världens bästa platser för rekreation och avkoppling.

Sömnen har stor inverkan på välmåendet, precis som låga stressnivåer. 2017 gjorde Karolinska Institutet en studie som visade att stressnivåerna kan minska med 72% om man vistas i naturen i 72 timmar.

Att besöka Västkusten under vinterhalvåret med kala berg, orörda sandstränder, vackra utsiktsplatser, varma bad i jacuzzi och bastu eller kalla bad i sjö eller hav är upplevelser som en vistelse på Västkusten kan innehålla. Just kallbad och att vara själv med havet är lättare på Västkusten än på många andra platser i Sverige då det finns mil efter mil med stränder och klippor. På Västkusten kan du dessutom njuta av tillsammanstid, skaldjur, något varmt att dricka på en fårskinnsfäll i vinterlandskapet eller runt en öppen eld. Något vi i Sverige tar för givet är att titta upp på stjärnhimmeln men det är något som 80% av jordens befolkning faktiskt inte har möjlighet att göra på grund av luftföroreningar.

Vintercamping – ett naturnära alternativ för dig som vill resa miljövänligt

När vinterns stillhet sänker sig över naturen erbjuder Västkustens campingar en möjlighet att byta miljö och uppleva Sverige på ett hållbart sätt. 21 stycken av de 49 medlemsföretagen i Camping Västkust har öppet året om. Med ett stort upptagningsområde runt campinganläggningarna öppnar det upp för miljöombyten och hemester utan att tillbringa flera mil på vägarna eller i flyg.

Mysiga och unika boendealternativ med rofyllda lägen – i Halland, Göteborg och Bohuslän

En del gäster tar med sig sitt egna boende i form av en husbil eller husvagn men annars kan man checka in i mysiga stugor.

”Vi vill få fler att uppleva den svenska naturen under de kallare månaderna, med lugnet, naturupplevelserna och aktiviteterna som öppnar upp sig under den delen av året”, säger Martin Grytfors på Hafsten Resort i Uddevalla, en av de 21 helårsöppna anläggningarna i Camping Västkust.

Längre ner på kusten, i Halland ligger Haverdals Camping i Halmstad.

”Vi har sett en ökning av gäster under hösten och att det är just naturen och avkoppling som är de främsta anledningarna till att man rest dit. Vädret har varit bra men jag tror definitivt att intresset av att resa till en anläggning likt vår, även utanför sommarveckorna, stiger och det är vi väldigt glada för då det är roligt att få fler att uppleva dessa vackra platser som Västkusten har att erbjuda, säger Rebecca Nilsson på Haverdals Camping.

Många av medlemmarna inom Camping Västkust arbetar redan mycket med hållbarhetsfrågorna. Kanske får man även se mer av hälsoweekends och sömnretreats framöver.

Presskontakt: Annika Johansson
Marknadschef för Ramsvik Stugby & Camping samt ordförande i Camping Västkust.
Tel: 0703-223075 
Mail: annika.johansson@ramsvik.nu

Bildkälla: Bilden är från Daftö Resort i Strömstad, på stugtypen Piratbyn. Bilden kan laddas ner här och får lov att användas tillsammans med innehållet i detta pressmeddeande. Bilkällan behöver anges. Efterfrågas fler bilder, kontakta Emma på emma@everway.se.

Länkar/källor:

Artikel om Sömnturism.

Studien från Karolinska universitetet.